Busreizen Schotland

Busreizen Schotland

In het noordwesten van Europa is Schotland te vinden, het noordelijk deel van het eiland Groot-Brittannië. Het land is ongeveer twee maal zo graat als Nederland en wordt op landschappelijk gebied over het algemeen in drie delen verdeeld, namelijk de Southern Uplands, de Central Lowlands, ook wel de Midland Valley genoemd, en de Highlands, beter bekend als de Schotse Hooglanden.

Klimaat in Schotland

Het klimaat in Schotland wordt beïnvloed door de sterke zuidwestelijke winden en de Atlantische Oceaan. In de winter zorgt dit voor vrij zachte temperaturen in de lage delen. Op de hoogvlaktes, in de bergen en aan de noordelijke kusten kan het behoorlijk wat kouder worden. De zomers blijven ook aan de koele kant, met een gemiddelde temperatuur van vijftien graden in de maand juli. Het wordt in de middagen vaak wel iets warmer, rond de twintig graden, maar eigenlijk wordt het in Schotland zelden warmer dan 24 graden. In de westelijke gebieden, het bergachtige landschap, valt de meeste neerslag. Hier valt gemiddeld maar liefst 2500 millimeter neerslag per jaar. Aan de oostkust valt er aanzienlijk minder regen, met een gemiddelde van ongeveer 676 millimeter per jaar. Januari is een behoorlijk regenachtige maand en de maanden juli tot en met november zijn de natste maanden van het jaar.

Advertenties van onze partners

Bezienswaardigheden tijdens de busreis

Strijdveld Culloden is een historische plek waar in het verleden heel wat gevechten plaats gevonden. Nu is er een bezoekerscentrum op deze plaats gebouwd, waar door middel van een expositie wordt verteld over de gebeurtenissen. Landgoed Rothiemurchus ligt in het hart van het Cairngorm gebergte. Dit gebied is een ideale combinatie tussen rust, natuur en avontuur. De Cairngorm Mountain is een populair skigebied met ontzagwekkende gebergtes. Zeker de moeite waard wanneer je in bent voor een uitdaging. De mooiste plekken van Schotland zien? Dan is het zeker aan te raden eens in de Jacobitische stoomtrein te stappen. Deze rijdt een prachtige schilderachtige route van 135 kilometer heen en terug. Je rijd onder andere over het wereldberoemde viadcut van Glenfinnan. De Ben Nevis is de hoogste berg van heel Groot-Brittannië en is een adembenemende bezienswaardigheid voor iedere toerist. Schotland is natuurlijk ook het land van Loch Ness. Er zijn dan ook diverse mogelijkheden meer over dit ‘monster’ te weten te komen, waaronder een expositie, een bezoekerscentrum en een interactieve attractie over de geschiedenis van Loch Ness. Het kasteel dat het meest op het doek geschilderd is, is Eilean Donan Castle. Dit historische monument is natuurlijk ook te bezoeken in Schotland. Een ander historisch monument is de Kathedraal van Elgin, een epische ruïne die beter bekend staat als ‘de Lantaarn van het Noorden’. Tot slot mag je de malt-whiskyroute niet missen. Deze route voert je langs tien van de meest indrukwekkende nog werkende distilleerderijen van Moray.

Steden om te bezoeken

Arbroath is een zeer populaire badplaats, waar je kunt genieten van onder andere een wandeling langs de schitterende Seaton Cliffs en een interessante muur van rood zandsteen langs de Noordzee. De kust van Angus is de plaats met de mooiste stranden. In Carnoustie, een andere populaire badplaats, is een uitgebreid golfcentrum te vinden. Wie wil winkelen en het echte Schotland wil beleven, zou zeker een bezoek moeten brengen aan de bruizende centra van Dundee, Arbroath, Forfar en Montrose. 

Offerte busreis Schotland? Klik hier